Zajęcia odbywają się w poniedziałki i środy w Gminnym Ośrodku Kultury i Rekreacji w Rosnówku przy ul. 1 Maja w godzinach 16:00-18:00.

Udział w zajęciach jest bezpłatny.

Przystań to świetlica dla dzieci i młodzieży, miejsce magiczne, dla tych, którzy pragną poznać swoje możliwości, poznać otaczający świat.

Magia płynie z uczęszczających na zajęcia młodych ludzi, którzy pragną tę tajemniczą energię okiełznać i pozytywnie wykorzystać.

Przystań to nie tylko miejsce poznawania świata, poznawania siebie, to także miejsce gdzie się tworzy.

Dzieci i młodzież przejawiają najwyższy z możliwych wymiarów twórczości – nieokiełznany jeszcze (zbyt silnie) przez reguły ich wewnętrzny świat. Dlatego w dogodnych warunkach tworzą tak spontanicznie: urzeczywistniając z niczego obrazy, splatając słowa w niebywałe, pochłaniające historie, ukazują swą wyjątkowość.

Przystań to inaczej azyl, schronienie, port, postój, oaza. Przystań w Rosnówku jest właśnie tym:

* spokojnym portem na nieznanej ziemi - niekiedy owładniętym sztormem,

* bujną oazą ze studnią pełną ciekawej wiedzy na piaszczystej pustyni,

* miejscem postoju po codziennych zmaganiach w szkole, obowiązkach domownika,

* bezpiecznym schronieniem, w którym odnaleźć można równowagę, i można, jeśli się tylko tego zechce, poznać siebie i swoją moc.